Oosterzele hijst regenboogvlag met kandidaat Mr. Gay Belgium

Op vrijdag 11 mei hijst Oosterzele de regenboogvlag, om 15.30 uur t.h.v. de Sint-Gangulphuskerk in Oosterzele (Dorp 66). Het hijsen van de vlag gebeurt in het gezelschap van een delegatie van de (Oosterzeelse) holebi-gemeenschap en Oosterzeels kandidaat voor Mister Gay Belgium Josip Gallet.

Josip aan het woord …

“Ik ben Josip Gallet en 1 van de 12 finalisten voor Mister Gay Belgium. Ben 25 jaar en afkomstig uit het prachtige en gezellige Oosterzele. In het dagelijks leven werk ik als metaalarbeider in Volvo trucks. Ik heb ook een paar hobby’s waarvan de belangrijkste is: de voetbalwedstrijden van KAA Gent bijwonen.

Josip Gallet, finalist Mr. Gay Belgium afkomstig uit Oosterzele (foto twitter)

Mijn thema is discriminatie en vooroordelen want ook ik weet als geen ander hoe het is om bevooroordeeld te worden op basis van het uiterlijk. Dat thema wil ik zowel bespreekbaar maken als veranderd zien worden. Want er is nog altijd een taboe dat alles draait rond uiterlijk en gewicht. Ook het voorop stellen van een ideaal schoonheidsbeeld in onze maatschappij is verkeerd en heeft veel gevolgen voor mensen die er niet aan voldoen. Denk maar aan pesten, uitsluiten, uitlachen of het spotten ermee.

Waarom heb ik dat thema gekozen?

Ten eerste omdat ik een thema wou nemen dat op alle vlakken nog kan verbeterd worden.

Ten tweede heb ik een persoonlijk punt en dat is dat ik drie jaar terug zelf zware obesitas heb gehad en weet hoe het voelt om niet aanvaard te worden tijdens de coming-out. Zowel door heterogene mensen als lgbters (lesbian, gay, bisexual, transgender). Maar niemand denkt aan de gevolgen ervan: depressies of zelfmoord in extreme gevallen. Daarom moet iedereen aanvaard worden om wie hij is en niet om hoe hij eruit ziet. Of je nu groot, klein, dik of dun bent; het mag geen punt zijn om aanvaard te worden.

Mijn slogan is dan ook groot, klein, dik of dun. Maten maken altijd fun!!!

Doel?

Ten eerste wil ik een steunpunt zijn voor iedereen, in het bijzonder voor mensen met obesitas. Zelf had ik de juiste familie bij wie ik terecht kon om te praten; ik denk dat het veel gemakkelijker zou zijn om te praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Zodat ook die mensen hun gevoelens durven blootgeven. Ook wil ik hen duidelijk maken dat ze er niet alleen voor staan. Als zij gelukkig zijn met hun persoon moet de rest dat ook zijn.

Ten tweede wil ik het ideale schoonheidsbeeld doorbreken zodat mensen die zichzelf daar niet in zien ook uit de kast durven komen.

Ten derde wil ik de mensen duidelijk maken wat de gevolgen van discriminatie zijn. Denk maar aan het gevoel van eenzaam zijn, zelfverminking of in ergste gevallen zelfmoord.

Kortom: al deze redenen moeten een boost zijn om er een mooie campagne van te maken!”

De verkiezing vindt plaats op zaterdag 2 juni a.s.

Op 17 mei wordt werelwijd in ruim 130 landen de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie gevierd. Ook Gemeente Oosterzele gaat voor diversiteit en verdraagzaamheid en wil die positieve boodschap mee verder uitdragen.

Gemeentebestuur neemt het initiatief

Het hijsen van de vlag was niet vanzelfsprekend. In 2014 weigerde het CD&V / N-VA gemeentebestuur om in te gaan op het voorstel van oppositieleider Filip Michiels om dit gebaar van steun ook in Oosterzele te organiseren. Toen namen Open VLD plus raadsleden Michiels en de Gusseme zelf het initatief om de vlag symbolisch te hijsen. Michiels is tevreden dat de meerderheidspartijen hun visie hebben bijgesteld.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10213390655493111&set=a.2402925344797.2129530.1000994007&type=3&theater

Share Button

Eén gedachte over “Oosterzele hijst regenboogvlag met kandidaat Mr. Gay Belgium

  1. Er hangen nog steeds geen vlaggen dan de verplichte aan het gemeentehuis .
    De voorziene plaats is op het vlaggenplein aan de kerk zoals de voorbije jaren in mei de regenboogvlag terecht gehangen wordt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.