“Doorgang voor iedereen!” op 5 mei wil Sint-Agathawegel openstellen

De vzw Trage Wegen organiseert naast de jaarlijkse “Dag van de Trage Weg” ook af en toe een “Doorgang voor iedereen!”. Dat zijn specifieke acties om lokale besturen aan te sporen werk te maken van hun trage wegen. Van de 11 acties die in Vlaanderen georganiseerd worden volgende zaterdag 5 mei gaat er eentje door in Oosterzele. De vrijwilligersgroep Trage Wegen Oosterzele wil namelijk de Sint-Agathawegel openstellen in Moortsele, die de Lusbekestraat verbindt met de Gentweg en verderloopt tot aan de varkensstallen in Gravelos. Schepen Christ Meuleman betreurt deze confronterende aanpak en verkiest overleg.

Hieronder volgt de oproep van de vrijwilliersgroep Trage Wegen Oosterzele. Het dossier van de wegel is ook te raadplegen op de website van de nationale vzw Trage Wegen via deze link:
http://www.tragewegen.be/en/dvi-dossiers/item/4357-sint-agathawegel-oosterzele

Uit de Ferrariskaart (1771-1778) blijkt dat de Sint-Agathawegel een dreef is die vanuit de Vijverstraat naar een kasteel leidt in de Gravelos (via Koninklijke Bibliotheek van België – https://www.kbr.be/nl/kaart-van-ferraris)

Ludieke actie op zaterdag 5 mei

Onder impuls van de nationale vzw Trage Wegen lanceren we nog een oproep naar alle onze sympathisanten, met als doel de Trage Wegen nog meer op de kaart te zetten.

Onze organisatie, Werkgroep Trage Wegen Oosterzele, zal immers deelnemen aan  “Doorgang voor iedereen!”. Op 5 mei organiseren we een ludieke actie op een prioritair te openen trage weg in onze gemeente. Graag willen wij jullie uitnodigen om met ons deel te nemen aan deze actie.

Ondanks al hun troeven verdwijnen er nog elk jaar kilometers van deze trage wegen. Ze worden verbreed en verhard tot een gewone straat, geraken in onbruik door te weinig onderhoud of worden gewoonweg ingepalmd. En dat terwijl ze het verschil kunnen maken voor veilige en duurzame verplaatsingen.

De prioritaire weg die we willen openen, de Sint-Agathawegel in Moortsele (aangeduid met de nummers 170 en 133 op onderstaande kaart), is een perfect voorbeeld hiervan.

Kaart trage wegen Sint-Agathawegel

Het is een zeer oude verbinding tussen Moortsele en Lemberge, want hij staat reeds vermeld op de oude kaarten. Tevens is hij een onderdeel van een mooie wandellus rond ons dorp. Vanuit de Vijverstraat, langs de Lusbekestraat, de Sint-Agathawegel, Gentweg/Gravelos, Kloosterstraat, Watermolenstraat en via het pad langs de Molenbeek kom je terug in de dorpskern terecht.

We vragen de gemeente als wegbeheerder deze weg open te stellen:

  • Het eerste deel (170) verdient een beter begaanbaar pad. Het ligt tussen twee landbouwpercelen en na elke landbewerking komt het pad er erg gehavend uit
  • Het tweede deel (133) is momenteel, en dit nog maar sinds enkele jaren, totaal ontoegankelijk

Op deze manier herinneren we de gemeente aan haar wettelijke verplichting. En onze actie staat niet op zich: over heel ons land wordt op 5 mei gepleit voor het heropenen van trage wegen. We proberen hiermee een krachtig signaal uit te zenden naar alle gemeentebesturen en het bredere publiek.

Start Sint-Antoniusplein Moortsele om 14u

Naast de buurtbewoners en de leden van de gemeenteraad, willen we dus ook jullie uitnodigen om deel te nemen aan onze actie. De Werkgroep Trage Wegen Oosterzele verwacht jullie op 5 mei om 14u. op het Sint-Antoniusplein om dan via trage wegen naar de Sint-Agathawegel te gaan.

We herhalen de actie op de Dag van de Trage Weg – tijdens het weekend van 20 en 21 oktober 2018.

We zullen er nagaan of onze gemeente er tegen die datum in slaagt om onze prioritaire weg open te krijgen.

Meuleman wil overleggen, niet confronteren

De verantwoordelijke schepen Christ Meuleman wijst er op dat de gemeente in die omgeving een project aan het uitwerken is en in onderhandeling is met betrokkenen om deze trage verbinding opnieuw te realiseren.

“Aangezien wij kiezen voor het  “onderhandelmodel” en niet voor een “confrontatiemodel”, hopen wij dat jullie door deze actie geen bruggen opblazen. Dit zou immers door betrokkenen op die manier kunnen geïnterpreteerd worden”, aldus de schepen aan de initiatiefnemers.

Meuleman vind het bijzonder dat de vzw Trage Wegen reeds enige tijd door de gemeente is aangesteld om mee deze onderhandelingen te voeren en deze verbinding mee te realiseren, dat net op dit moment de plaatselijke groep actie gaat voeren en dan nog over dit project.

“Wij als gemeentebestuur, samen met onze diensten hebben voor dit project – reeds maanden geleden – discrete contacten gelegd om tot akkoorden te komen. Door in overleg te gaan proberen we betrokkenen voor deze projecten te winnen. Precies door onze discrete manier van werken behalen we resultaten of willen we die behalen. Wij zullen van deze werkwijze niet afstappen” besluit schepen Christ Meuleman.

Share Button

Eén gedachte over ““Doorgang voor iedereen!” op 5 mei wil Sint-Agathawegel openstellen

  1. “… behalen we resultaten of willen we resultaten behalen…” Je kan dit zelf invullen, maar welke concrete resultaten kan het gemeentebestuur vandaag voorleggen met deze aanpak? Probeer maar eens de bunkerroute te wandelen of de groene mountainbike lus te rijden. Wegwijzers omver ploegen en het mountain bike pad blokkeren met schrikdraad passen ook niet in het ‘overleg-model’. Jammer dat dergelijke acties dan weer wel oogluikend toegestaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.