Sint-Lievens-Oosterzele: to merge or not to merge…

Het debat rond een mogelijke fusie van onze gemeente met een van de buurgemeente(n) laait weer op. Vlaanderen probeert haar gemeenten hier warm voor te maken sinds 2015 en in zeker in het westen van Oost-Vlaanderen worden vlot plannen gesmeed tussen gemeenten. Twee jaar geleden polsten we onze Oosterzeelse politici naar hun mening in een reeks van twee artikelen/interviews. U kan deze “Standpunten en debat rond gemeentefusies” van september/oktober 2015 opnieuw lezen via deze link: deel 1 en deel 2. Toen was het enthousiasme voor een fusie ronduit lauw. Nu lijken onze politici zich op te maken voor het onvermijdelijke. Elk op zijn eigen manier.

Deze vergelijking uit Het Nieuwsblad legt de cijfers van beide gemeenten naast elkaar

Van Durme en Latoir: Sint-Lievens-Oosterzele

Burgemeester Van Durme liet zich tijdens de Burgemeestersmarathon van Radio 2 Oost-Vlaanderen in januari opvallen door te flirten met het idee van een fusie met Sint-Lievens-Houtem. Hoewel Van Durme 2 jaar geleden nog geen voordelen zag, liet hij tijdens het interview het woord “Sint-Lievens-Oosterzele” vallen. Ook de Houtemse burgemeester Latoir is het idee genegen: beter met een goede buur vrijwillig samengaan dan later verplicht worden om met een minder passende buur te fusioneren. Lees ook het artikel in Het Nieuwsblad van toen: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180205_03340591

U kan via onderstaande link het interview met Van Durme integraal bekijken:

Van Durme beseft dat er nog voorbereidend werk is: “Eerst moet er nog van alles gebeuren zoals de bevolking informeren en een visie ontwikkelen. We moeten onze eigen gemeente in orde brengen wat de dienstverlening betreft”, aldus de burgemeester.

Reactie Open VLD plus

De liberale oppostie beseft dat een fusie er op termijn sowieso zal komen. Voor Open Vld plus is het belangrijk dit niet zomaar holderdebolder te doen, op basis van een mooie gemeentenaam. “Het zal vooreerst uit te kijken zijn welke gemeente wíl fusioneren met Oosterzele, net omdat onze gemeente momenteel zo’n torenhoge schuldgraad heeft. Dan ben je niet meteen een bekoorlijke bruid”, laat fractieleider Filip Michiels weten. “Wij zijn ook voorstander om dit in alle transparantie te doen. Geen achterkamerpolitiek: het lijkt ons het absolute minimum om de inwoners hierover te bevragen. Niet alleen mét welke gemeente(n) men verkiest te fusioneren, maar ook over de naam.”
“Toen ik de burgemeester reeds 2 maal in de gemeenteraad over een fusie een vraag stelde, bleek er helemaal niets van aan”, zegt Michiels. “Nu worden er door 2 burgemeesters wel al pistes op tafel gelegd en komt er zelfs al een fusienaam (Sint-Lievens-Oosterzele) ter sprake, die de burgemeester begin april 2017 (meer concreet op 9/4/17) al publiekelijk aanbracht. Wij willen inspraak, van de bevolking en van de oppositie. Niet alleen aan het einde van een proces. Alleen zo kan je een gedragen verhaal schrijven.”

N-VA Oosterzele pleit voor grondig debat

“N-VA Oosterzele wil werken aan een fusie op basis van inhoud, breed gedragen door de bevolking en waarbij elke partner te winnen heeft”, zegt Simon Lejeune, ondervoorzitter van N-VA Oosterzele.

De Oosterzeelse N-VA-afdeling reageert daarmee op de ballonnetjes die de afgelopen weken werden opgelaten over een mogelijke fusie met Sint-Lievens-Houtem. “Voor N-VA Oosterzele is een fusie vast en zeker bespreekbaar. Het is een thema waar elke partij zich in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op kan en zal positioneren. Ook N-VA Oosterzele zal dit doen. Alleen is het nog veel te vroeg om al te focussen op één mogelijke partner, laat staan te communiceren over een naam die deze mogelijke fusiegemeente zal dragen. Dit zijn zaken waarover een grondig debat noodzakelijk is”, stelt Simon Lejeune.

 

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.