Voorlopig mobiliteitsplan, start openbaar onderzoek

In de gemeenteraad van 30 augustus werd het geactualiseerde mobiliteitsplan aan de raadsleden voorgesteld. Het plan is het resultaat van een werkproces van een aantal jaren. De gemeentelijke begeleidingscommissie en de Verkeerscommissie kozen ervoor het plan te verbreden en te verdiepen, met daarbij het duurzame mobiliteitsscenario als uitgangspunt.

Het plan geeft de intenties van het bestuur weer en schetst de krijtlijnen waarop Oosterzele de komende jaren zijn duurzaam mobiliteitsbeleid verder wil uitbouwen, zonder ad-hoc oplossingen. Zo is het mogelijk van Oosterzele een verkeersveilige en vooral verkeersvriendelijke gemeente te maken.

Het afstemmen van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan op het mobiliteitsplan

Alle geplande gemeentelijke ruimtelijke projecten zijn afgetoetst aan de mogelijke mobiliteitsgevolgen. Daarbij kwamen bv. de impact van de uitbreiding van de ambachtszone of de gevolgen van de inplanting van Groot Bewijk voor de gemeentelijke mobiliteit aan bod. Inzetten op traag verkeer en openbaar vervoer staat steeds voorop.

Het categoriseren van de wegen

De huidige categorisering is onder de loep genomen en aangepast waar nodig. Er zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd waardoor alle gewestwegen in Oosterzele de hoofddrager zijn/worden voor de grotere verkeersstromen.
De lokale wegen type 3 zijn onderverdeeld in subcategorieën zodat er een duidelijke functie wordt toegekend per type weg. Intergemeentelijk is bekeken de categorisering af te stemmen en op een paar uitzonderingen na is dit gebeurd.

Met het toekennen van de juiste categorisering aan de wegen wordt het duidelijk welke functie een bepaalde weg heeft. Zo worden wegen van hogere categorie gebruikt om de grote verkeerstromen te dragen, op wegen van lage categorie wordt verkeer gemeden. Dat vertaalt zich in de verschillende plannen zoals zonale snelheidsbeperking, zonale tonnagebeperking, masterplan openbare verlichting, …

Parkeren

De parkeerfaciliteiten in Oosterzele zijn onderzocht en zo werden de aandachtspunten gedetecteerd. De carpoolparking in Gijzenzele, parkeren aan enkele NMBS-stopplaatsen en het parkeren aan het GC de Kluize verdienen de aandacht van het bestuur. Er is hier ook bijzondere aandacht besteed aan fietsparkeren: fietsers vragen de nodige ruimte en comfort in de fietsstalplaatsen. De Gemeente wil daar de komende jaren op inzetten; zowel aan de gemeentelijke publiekstrekkers als aan een openbaarvervoerhalte.

Netwerken, te voet en per fiets

Oosterzele werkt al enige tijd aan het trage wegenplan. Dat is in uitvoering en waar mogelijk zijn al wegen opengesteld; de contacten om bijkomende wegen open te stellen, worden verder onderhouden. De trage wegen zijn ook opgelijst in het onderhouds- en maaiplan.

In samenwerking met de provinciale en Vlaamse overheid is het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk aangepast. De fietssnelweg F417 (het fietspad langs de spoorlijn) blijft de hoofddrager. Om alle deelgemeenten met elkaar te verbinden voor fietsers wordt gewerkt aan radiale ontsluitingen vanaf dat fietspad. Ook het lokaal fietsnetwerk is aangepast met oog voor de praktische verbindingen.

N42

De rode draad in het beleidsplan is de geplande ontwikkeling van de N42. Bij de besprekingen rond de ontdubbeling van deze gewestweg gaat Oosterzele voluit voor de inwoners en zal het bestuur het nodige doen om maatregelen voor trage weggebruikers te voorzien.

de N42 – bron van verkeersproblemen in Oosterzele

Schepen voor Mobiliteit Christ Meuleman: “Ik vestig ook graag nog de aandacht op de implementatie van het zonaal snelheidsplan. Door het beperken van de snelheid tot 50 km/u op de oude verkavelingswegen geven we die wegen terug aan de beoogde gebruikers nl. landbouwverkeer en traag verkeer.”

Open VLD heeft zich onthouden

De grootste oppositiepartij is tevreden dat er een ontwerp op tafel ligt; er is vele jaren aan gewerkt. Zo is de uitbreiding van de parking rond De Kluize opgenomen als een van de 4 knelpunten van parkeren, iets wat 7 jaar geleden nog onbespreekbaar was. De liberalen waarderen ook de inspraak die zal georganiseerd worden via adviesraden en infomomenten.

Toch onthielden ze zich bij de stemming omdat ze nog met een aantal vraagtekens zitten, zoals de agressieve timing van de uitbreiding van de ambachtelijke zone (binnen 2 jaar), het ontbreken van plannen voor een fietspad op de Oude Geraardsbergsesteenweg, de concrete plannen voor een degelijk openbaar vervoersnetwerk als alternatief voor de auto en de wooninbreidingsplannen Meerstraat, Voordries en Dorp.

Ook Groen heeft enkele bezwaren

Groen Oosterzele ziet voorzichtige stapjes richting 21ste eeuw, maar uitte nog enkele bezwaren: “Het is goed dat we laadpalen voorzien voor elektrische fietsen en wagens, maar als we ons in de toekomst met z’n allen vlot willen blijven verplaatsen, moeten we anders leren kijken naar mobiliteit”, laat gemeenteraadslid Barbara Redant weten.

De ontdubbeling van de N42 blijft de groene partij op de maag liggen; men is overtuigd dat dit meer verkeer met zich zal meebrengen. De plannen voor fietspaden lange afstand zijn lovenswaardig, maar op de N42 bijvoorbeeld moeten er meer oversteekplaatsen voorzien worden. Ook het vrachtverkeer door de dorpskernen moet beter aangepakt worden. Groen wacht het openbaar onderzoek af en hoopt dat velen de moeite nemen om het mobiliteitsplan aandachtig door te nemen en opmerkingen te formuleren. Het belangt uiteindelijk iedereen aan.

Openbaar onderzoek vanaf maandag 11 september

Het geactualiseerde mobiliteitsplan kent nu een openbaar onderzoek van maandag 11 september tot en met woensdag 11 oktober 2017. Het ontwerp van het geactualiseerde plan is te raadplegen via oosterzele.be. U kan het 137 bladzijde tellende document hieronder lezen:

http://www.oosterzele.be/Portals/0/Documenten/Infrastructuur/Mobiliteit/Beleidsplan%20-%20concept.pdf

Het kan ook geraadpleegd worden bij het departement Grondgebiedszaken, dienst mobiliteit in het gemeentehuis (Dorp 1, Oosterzele).

Elke inwoner kan haar of zijn bemerkingen over het geactualiseerde mobiliteitsplan bezorgen aan het gemeentebestuur via henky.martens@oosterzele.be of per aangetekend schrijven ter attentie van het college van burgemeester en schepenen (Dorp 1, Oosterzele).

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.