Start inventarisatie derde projectgebied trage wegen

De Gemeente Oosterzele erkent en bevordert het brede maatschappelijke belang van trage wegen aangezien trage wegen op vele vlakken een belangrijke meerwaarde creëren: mobiliteit, verkeersveiligheid, ecologie, cultuurhistorie, landschapsbeleving, publieke ruimte, recreatie, gezondheid, … Oosterzele ziet dit als het uitgangspunt bij het ontwikkelen en toepassen van haar beleidsvisie op trage wegen. Daarom werd begin 2013 de werkgroep Recreatief en A(ttra)ctief via de Trage Weg in het leven geroepen die werkt aan een herstel- en ontwikkelingsplan voor trage wegen.

Drie projectgebieden

De gemeente werd ingedeeld in drie projectgebieden namelijk het noordelijk gedeelte bestaande uit Gijzenzele, Landskouter en Moortsele, het gebied ten oosten van de N42 en het deelgebied ten westen van de N42.

In een eerste fase voeren een aantal lokale vrijwillligers terreinbezoeken uit om een zicht te krijgen op de actuele toestand van de trage wegen. Deze gegevens worden verwerkt tot een evaluatiekaart die:

  • de eigenlijke inventaris is
  • alle theoretische bestaande trage wegen weergeeft
  • een onderscheid maakt tussen toegankelijke en niet-toegankelijke trage wegen

De tweede fase is een evaluatiefase. Daarbij wordt een publieke infoavond georganiseerd en gebeurt er een participatieve rondvraag. Zo gaat het bestuur samen met verschillende plaatselijke verenigingen en organisaties, scholen en inwoners actief op zoek naar de be-
langrijkste kansen, knelpunten en oplossingen.

De samenvatting van alle evaluatiebundels leidt tot een adviesnota die per weg een overzicht geeft van welke maatregelen door de bevolking worden voorgesteld en wat het draagvlak is voor deze maatregel. Enkele voorbeelden: beter regulier onderhoud, herstel van de bed-
ding, terug toegankelijk maken van de weg, sluipverkeer vermijden, de verdwenen weg niet herstellen, … Een wenselijkheidskaart geeft een visuele voorstelling van de te nemen maatregelen per weg en de mate waarin hiervoor consensus bestaat.

Infoavond 13 maart projectgebied Balegem-Scheldewindeke

Momenteel zijn de eerste twee projectgebieden afgewerkt en er wordt nu gestart met de eerste fase – de inventarisatie van het derde en laatste projectgebied – namelijk het gebied gelegen ten westen van de N42, de grootste delen van Balegem en Scheldewindeke.

Hierover organiseren we een infoavond op maandag 13 maart om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

Wie interesse heeft om mee te werken aan deze inventarisatie kan contact opnemen via ronny.meerpoel@Oosterzele.be – 09 363 99 35.

splitsing Boonakker en Hoek Ter Hulst (vroeger Betsbergweg)

Jaarverslag  vrijwillgers Trage Wegen Oosterzele

Ook de vrijwilligersvereniging Trage Wegen Oosterzele heeft een stand van zaken opgemaakt, met terugblik op 2016.

Zij klagen over het uitblijven van realisaties in projectgebied 1 (Moortsele-Landskouter-Gijzenzele). Zo staat de Slangenwegel (tussen de Aalmoezenijestraat en de Stuivenberg) nog steeds op hun lijst van “knelpunten”. De vereniging stelt ook de sluiting van spoorwegovergangen (2 in Balegem, 2 in Moortsele waar er ook een fietsbrug komt) in het vooruitzicht.

U kan het volledig artikel nalezen via deze link: tragewegenoosterzele.be/nieuws-van-en-over-de-werkgroep/jaarverslag-2016-een-terugblik

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.