Als het regent in Gent, druppelt het in Oosterzele…

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in de Gentse gemeenteraad en de nationale politiek m.b.t. cumuls en presentatiegelden, legde Groen tijdens de Oosterzeelse gemeenteraad van woensdag 22 februari een “plan voor een meer transparante politiek” voor. Open VLD Plus maakte meteen en als eerste de verdiensten van haar mandatarissen bekend. De CD&V en N-VA meerderheid blijft rustig, zegt dat de mandatenlijst beschikbaar is op oosterzele.be en is bereid om concrete vragen te beantwoorden en voorstellen te onderzoeken. Hieronder de reacties van elkeen.

Groen: meerderheid wijst initiatief voor meer transparantie af

Vanavond legde Groen een “plan voor een meer transparante politiek” voor aan de gemeenteraad, naar aanleiding van de heisa over cumuls en presentiegelden.

Concreet wil Groen dat de commissie Algemeen Beleid een plan opstelt over de cumuls en de presentiegelden en nadenkt over het ontwarren van het ondoorzichtige kluwen van intercommunales.

Barbara Redant, fractievoorzitter voor Groen: “Mensen zijn verontwaardigd over wat er allemaal in de politiek gebeurt. En terecht. Wij zijn hard werkende mensen, maar het is niet altijd duidelijk wie in welke adviesraad, bestuur of algemene vergadering zetelt en hoeveel geld die daarvoor ontvangt. Wij willen met dit plan het probleem bespreekbaar maken en werken naar een aanpak die (allicht pas in de volgende legislatuur) leidt tot meer openheid.”

Over de reactie van schepen Martens is Redant niet te spreken. Hij fulmineerde meteen, verweet Groen weinig analyse, speelde de man, niet de bal en legde het voorstel naast zich neer. Ook de Burgemeester vond dat Groen eerder meedeed aan verdachtmakingen en iedereen mee de dieperik wil intrekken.

Redant: “Het is duidelijk dat deze meerderheid geen besef heeft van wat de gewone man in de straat nu nodig heeft. Wat is er mis met het publiek maken van de presentiegelden die we ontvangen voor vertegenwoordigingswerk? Wat is er mis met het beperken van de hoeveelheid zitjes die iemand bekleedt? Waarom grijpen we dit moment niet aan om gewoon openheid te bieden? Groen is overigens al langer vragende partij om beslissingen in intercommunales terug te koppelen op de gemeenteraad, wat tot vandaag zeer weinig gebeurt.”

Volgens het gemeentedecreet moet voor de (bespreking en opvolging van de) werking van de intercommunales en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden een commissie opgericht worden. Oosterzele heeft een commissie Algemeen Beleid die amper vergadert, laat staan dat het onderwerp er op de agenda staat.

“We zullen ons plan de eerstvolgende commissievergadering opnieuw voorleggen en hopen dat er dan wel bereidheid is om van transparantie werk te willen maken,” besluit Redant.

Open VLD Plus maakt verdiensten bekend

“De collega’s van Groen vroegen transparantie over mandaten. Daar gaan we graag op in.”, staat te lezen op de facebookpagina van Open VLD Plus Oosterzele.

Als eerste partij maken we de cijfers van onze gemeenteraadsleden bekend. Voor deze vergaderingen vinden ook héél wat – onbezoldigde – voorbereidingsvergaderingen plaats. Politiek doen we voor de Oosterzelenaren. Niet voor onze portemonnee… zoals je ongetwijfeld kan zien.

Vergoedingen bij Open VLD Plus mandatarissen in Oosterzele

“Benieuwd of ook de N-VA en CD&V volgen met deze transparantie…”, besluit de partij op facebook.

CD&V / N-VA: er is transparantie in Oosterzele

“Wat Groen vraagt is in Oosterzele beschikbaar. Iedereen, ook de gewone man, kan via de website van de gemeente de mandatenlijst afhalen.”, zegt N-VA schepen Jan Martens in naam van de CD&V / N-VA meerderheid.

Aangezien de meerderheid van oordeel is dat er geen graaiers in Oosterzele zijn, wordt van de oppositie dan ook gevraagd concreet te zijn als ze vinden dat er iets niet koosjer is in plaats van alles op één hoop te gooien en een sfeertje te scheppen naar aanleiding van een aantal ‘onthullingen’ in de steden. 

Als het beschikbare voor Groen niet voldoende blijkt is de meerderheid steeds bereid om te antwoorden op concrete vragen en uitgewerkte voorstellen. Dat kan ook via de commissies. Tot nu toe hebben we echter nog geen concreet plan ontvangen. Hoe kunnen we een plan van tafel vegen dat er niet is?

“100% juist en correct”, ondersteunt burgemeester Johan Van Durme het antwoord van schepen Martens.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.