Viering Koning en Prins kaartmaatschappij Aelmoesenijevrienden

(Uit de feestrede van secretaris Eric Van de Vijver, Landskouter, 15 maart 2015)

Beste mensen, de Omloop ‘Het Nieuwsblad’ is gereden en Milaan – San Remo staat voor de deur. De Primavera, the Spring, de lente! De duivenjongskes vliegen al uit en zijn volop aan het leren. Mijn buurman heeft zijnen hof al helemaal omgespit. En ik word wakker omdat een koppel kraaien probeert te nestelen in mijn schouw. De bomen ontwaken, van sommige staan de botten op springen. De zon is al een week aan het schijnen en de mensen komen buiten, wandelen, fietsen… Je ziet, de lente zit te duwen en te wriemelen. En ook het nieuwe kaartjaar wil geboren worden.

Maar een nieuw kaartjaar vraagt richting, vaart, vooruitgang. Wij kaarters hebben dus sturing nodig, leiderschap, iemand die ons aanvuurt, die voor ons de kaarten doet leven, een … kaarterskoning! Vooreerst een kort verslag hoe wij tot onze nieuwe koning en prins zijn gekomen.

kaartmaatschappij

Vanaf de kaartavond van november, na 8 kaartbeurten, blijft een kopgroep van een zevental kaarters, met afwisselend succes tot de laatste dag de hoofdrol spelen in de strijd om het koningschap. Naar het einde toe, de laatste maanden, neemt Etienne Van Den Bulcke een voorsprong van 7 punten op zijn naaste achtervolgers en wordt hiermee een serieuze titelkandidaat. De laatste kaartavond zorgt voor een onverwachte wending. De gedoodverfde favoriet Etienne kent ongeziene tegenslag. De koningstitel glipt hem – met de kaarten – door de vingers. Doodjammer voor Etienne, hij eindigt uiteindelijk op de derde plaats. En dan is er tenslotte de grote winnaar…

Beste kaartvrienden, daags voor de Internationale Vrouwendag haalt Leona Roegiers zwaar uit en grijpt de macht in een niets of niemand ontziende strijd. De mannen wordt het zwijgen opgelegd. Daarmee start het 48ste kaartseizoen onder leiding van een koningin. Zij wordt de eenendertigste vorst van de “Aelmoesenijevrienden”.

Leona is lid van de “Aelmoesenijevrienden” sinds 1993. Zij kaart gedreven en geconcentreerd, en haar spel getuigt van discipline en regelmaat, van gedegen en betrouwbare kwaliteit. Ze volgt dan ook intensieve trainingen in Merelbeke-Kwenenbos, alwaar ze wekelijks (!) gaat kaarten. Zware dril, die dit jaar dus eindelijk beloond wordt.

Dat ze bovendien met donkerblauw bloed geboren is en voorbestemd om de kroon te dragen, daar waren we al een poos bang voor: echtgenoot Lucien was liefst al vijfmaal prins en broer André al twee keer koning. Naast Leona begroeten we ook haar echtgenoot -Koning-Gemaal-Lucien Haerens, die uiteraard deelt in de Koninklijke eerbetuigingen.

Naast het Koninklijke Paar vieren we ook de eerste troonopvolger, Prins Erwin De Wilde. Erwin De Wilde kaart sinds 2009 bij de “Aelmoesenijevrienden”. We kennen hem allemaal als een levendig, dynamisch en geanimeerd kaarter. Iemand vol energie en met een krachtige, overtuigende stem. Iemand waarvan men zegt: ‘Erwin, dadde, dá’s ne keirel!’.

En naast Prins Erwin betrekken we ook zijn echtgenote in de hulde: Anita De Meue wordt het komende jaar waardig aangesproken als Prinses Anita. Anita, zoals Louis Neefs in één van zijn liedjes zong: “Anita, My Love!’

Wij hebben een bijzondere en oprechte dank voor onze maandelijkse helpsters. “Wie zouden wij zijn als zij niet waren geboren”, klinkt het in een psalm. Elke kaartavond staan Erna, Gaby, Mariette, Monique en Caroline paraat en zetten ze hun beste (mooiste) beentje voor. Van bij de toog houden ze toezicht op het wedstrijdverloop en helpen ze de dorstigen laven. Voor dit bijzonder mooie werk van barmhartigheid wil ik ze namens de hele maatschappij oprecht bedanken. De bloemen zijn een symbolische attentie.

Binnen een kleine drie weken is het al opnieuw verzamelen geblazen om met zijn allen ons 48ste seizoen in te zetten. We hopen u allemaal te verwelkomen op zaterdag 4 april in het IJzeren Hekken, om samen veel spelplezier en vriendschap te beleven in onze kaartmaatschappij de “Aelmoesenijevrienden”.

Eindstand van het speelseizoen 2014-2015

1. Leona ROEGIERS 168 punten Koningin
2. Erwin DE WILDE 167 p Prins
3. Etienne VAN DEN BULCKE 166 p
4. Marcel DE BREMME 165 p
5. Antoine HEYERICK 164 p
6. Alex VAN DE SYPE 161 p
7. Gerard VAN DE PUTTE 158 p
8. Marc FACKAERT 153 p
9. Emiel DE ROO 151 p
10. Clara SIONCKE 150 p

Rode Lantaarn: Lucien Haerens 114 punten

Bestuur van de kaartmaatschappij

Antoine HEYERICK, voorzitter
André ROEGIERS, penningmeester-schatbewaarder
Eric VAN DE VIJVER, secretaris – verslaggever
Alex VAN DE SYPE en Robert VAN STEENBERGE, commissarissen

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.