Erfgoedcel moet besparen en breidt uit tot Destelbergen en Lochristi

Op 28 november 2014 besliste de Vlaamse regering om het beleidsplan van de erfgoedcel Viersprong voor de periode 2015-2020 goed te keuren. Vanaf 2015 treden ook de gemeentes Destelbergen en Lochristi toe tot de erfgoedcel. De besparingen van de Vlaamse overheid wegen wel zwaar door op alle cultureel-erfgoedcellen in Vlaanderen. Zo krijgt erfgoedcel Viersprong een jaarlijkse werkingssubsidie van 164.630 euro, een besparing van 18% op het decretaal bepaalde bedrag van 200.000 euro.

Erfgoedcel Viersprong werkt sinds 2011 rond het cultureel erfgoed in Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. De erfgoedcel ontving voor het voeren van een intergemeentelijk cultureel-erfgoedbeleid in 2011 een subsidie van 199.307 euro. In 2014 bedroeg de subsidie 189.544 euro, een vermindering door de toepassing van de kaasschaafmethode.

Door de uitbreiding naar Destelbergen en Lochristi valt de subtitel "Land van Rode" weg. De naam "Viersprong" blijft wel bestaan omdat het al ingeburgerd is.

Door de uitbreiding naar Destelbergen en Lochristi valt de subtitel “Land van Rode” weg. De naam “Viersprong” blijft wel bestaan omdat het al ingeburgerd is.

Vanaf 2015 breidt de erfgoedcel uit met twee gemeentes: Destelbergen en Lochristi. Decretaal bepaald heeft de erfgoedcel recht op een subsidie van minstens 200.000 euro, binnen de perken van de begroting. De minister van Cultuur kondigde in het najaar al een vermindering aan van 10%.

De toegekende werkingssubsidie vanaf 2015 van 164.630 euro betekent echter een daling van 18%. Daarnaast betekent het ontbreken van een indexaanpassing een bijkomende besparing. De werkingssubsidies blijven jaarlijks dezelfde, terwijl loonkosten en vaste kosten jaarlijks fors stijgen.

De erfgoedcel bekijkt nu intern welke impact de besparing zal hebben op de geformuleerde doelstellingen en op de personeelsmiddelen voor de tweede beleidsperiode. In de subsidieaanvraag formuleerde de erfgoedcel een aantal uitdagingen voor het cultureel-erfgoedbeleid, op basis van een analyse van het aanwezige cultureel erfgoed en de actoren. De erfgoedcel onderzocht de bestaande noden en behoeften en bepaalde op basis daarvan de strategische doelstellingen voor de periode 2015-2020. Educatie, vrijwilligerswerking, collectiebeleid, expertiseuitwisseling, ruimte voor experiment, ondersteuning van erfgoedspelers staan onder andere centraal.

De erfgoedcel blijft er natuurlijk naar streven om de dienstverlening op hetzelfde peil te houden en het cultureel erfgoed van de regio te laten uitblinken.

Vanaf januari valt de subtitel “Land van Rode” weg. De naam “Viersprong” blijft wel bestaan omdat die inmiddels ingeburgerd is.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.