Nieuwe legislatuur Oosterzele van start

Op 2 januari werd de nieuwe gemeenteraad van Oosterzele geïnstalleerd, met 12 CD&Vers en 2 N-VAers (die samen de meerderheid vormen), 7 raadsleden van SVVO en 2 van Groen.

Burgemeester Johan Van Durme werd reeds op 20 december benoemd door minister Bourgeois. Hij legde de eed af bij provinciegouverneur Denys op 27 december. Bijna 30% (30.073) van de stemgerechtigde Oosterzelenaren (10.500) kozen voor Van Durme, een resultaat dat onze burgemeester op de vijfde plaats zet in de provincie (op 65) en 34e (op 308) voor gans Vlaanderen. Hij start nu zijn derde ambtstermijn.

De samenstelling van het schepencollege lag al vast, maar op de bevoegdheidsverdeling was het wachten tot 3 januari:

  • Burgemeester Johan Van Durme:
    Algemeen beleid, Politie, Burgerlijke Stand & Bevolking, Personeel, Lokale Economie, Toerisme
  • Eerste schepen Christ Meuleman:
    Openbare werken, Energiebeleid & Nutsvoorzieningen, Mobiliteit & Verkeer
  • Tweede schepen Marleen Verdonck:
    Onderwijs, Cultuur, Senioren, Gezins- & Kinderopvangbeleid
  • Derde schepen Wilfried Verspeeten:
    Groenbeheer, Kerkhoven, Feestelijkheden & Markten, Sport
  • Vierde schepen Hanna Courtijn:
    Jeugdzaken, Communicatie, ICT, Ontwikkelingssamenwerking
  • Vijfde schepen Jan Martens:
    Financiën, Milieu-, Afval- en duurzaamheidsbeleid, Gebouwen (AGB), Jumelages, Sociale veiligheid
  • Toegevoegde schepen/ OCMW voorzitter Els De Turck:
    OCMW, RWO & Vergunningenbeleid, Land- en tuinbouw
Het nieuwe schepencollege van Oosterzele, legislatuur 2013-2018. Van links naar rechts:schepen Jan Martens, schepen Wilfried Verspeeten, schepen Marleen Verdonck, schepen Christ Meuleman, burgemeester Johan Van Durme, OCMW-voorzitter Els De Turck, gemeenteraadsvoorzitter Jean Marie De Groote, schepen Hanna Courtijn, gemeentesecretaris Borchert Beliën, OCMW-secretaris Marijke De Meyer (foto gemeente Oosterzele)

Het nieuwe schepencollege van Oosterzele, legislatuur 2013-2018. Van links naar rechts: schepen Jan Martens, schepen Wilfried Verspeeten, schepen Marleen Verdonck, schepen Christ Meuleman, burgemeester Johan Van Durme, OCMW-voorzitter Els De Turck, gemeenteraadsvoorzitter Jean Marie De Groote, schepen Hanna Courtijn, gemeentesecretaris Borchert Beliën, OCMW-secretaris Marijke De Meyer (foto gemeente Oosterzele)

Botsing meerderheid-oppositie in sluikstortdossier

In december kwam het nog tot een treffen tussen de meerderheid en de oppositie over het sluikstortdossier. De SVVO oppositie wou Van Durme, Meuleman en Cottenie dagvaarden om de boete voor het sluikstorten die de gemeente had opgelopen te verhalen op de persoonlijk veroordeelde burgemeester en schepenen, maar de CD&V veegde het punt van tafel als onontvankelijk. Omdat volgens de SVVO de drie betrokken raadsleden hier niet mee konden over beslissen, dreigde het een klacht in te dienen bij de gouverneur. Daarop dreigde ook de CD&V klacht neer te leggen.

Oosterzele was voorpaginanieuws, Nieuwsblad vrijdag 14 december 2012

Oosterzele op de voorpagina van Het Nieuwsblad, vrijdag 14 december 2012

De zaak haalde de voorpagina’s van de kranten (zie boven) en Filip Michiels mocht het uitleggen tijdens de nieuwsuitzending van Radio 2 op 20 december (klik hier voor het fragment). Door de commotie verzaakte Paul Cottenie (die niet meer opkwam bij de laatste verkiezingen) aan de titel van ere-schepen die de meerderheid hem wou geven. De SVVO gaf immers aan dat dit niet zou passen voor een veroordeelde schepen. Of de klachten en procedures waarmee gedreigd werd zullen verder gezet worden in de nieuwe legislatuur is zeer twijfelachtig.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.