Dag van de Trage Weg Land van Rode groot succes

Op zondag 21 oktober vond in de gemeenten Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem de Dag van de Trage Weg plaats. De hele dag stond in het teken van de geschiedenis van de trage wegen en hoe ze vroeger gebruikt werden om van en naar het werk te gaan. In elke gemeente namen jong en oud deel aan een natuur-historische activiteit. Zo’n 250 mensen wandelden of fietsten langs het tracé van de vroegere tramlijn Gent-Geraardsbergen.

Afgelopen zondag 21 oktober vond in het Land van Rode de Dag van de Trage Weg plaats, een organisatie van Erfgoedcel Viersprong Land van Rode in samenwerking met werkgroepen Trage Wegen Merelbeke en Oosterzele, Natuurpunt Sint-Lievens-Houtem, Vlaamse Landmaatschappij en de gemeenten Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem. De hele dag stond dit jaar in het teken van de cultureel-erfgoedwaarde van de Rodense trage wegen en hoe ze vroeger gebruikt werden om van en naar het werk te gaan.

Dag van de Trage Wegen (foto Kris Van Heghe)

Zo’n 250 mensen namen zondag deel aan een natuur-historische activiteit. In Gontrode kon men genieten van de muziek die Fijnbesnaard bracht in zijn woonwagen, in Bottelare en Moortsele luisterden meer dan 100 deelnemers naar de lezing van historicus Patrick Duportail over de geschiedenis van de tram en de mobiliteit in de streek. Zij namen nadien deel aan een wandeling doorheen Bottelare en Moortsele langsheen het tracé van de vroegere (stoom)tram. In Sint-Lievens-Houtem wandelden een 50-tal stappers onder begeleiding van de Vlaamse Landmaatschappij een nieuwe trage weg op de oude trambedding met luister in. Burgemeester Lieven Latoir van Sint-Lievens-Houtem wandelde zijn Oosterzeelse collega Johan Van Durme tegemoet waarna beide burgervaders de nieuwe trage weg, aangelegd door het Ruilverkavelingscomité Sint-Lievens-Houtem, plechtig voor open verklaarden.

kaart met routes langsheen de vroegere tramlijn Gent-Geraardsbergen, te verkrijgen bij erfgoedcelviersprong.be

Een 75-tal fietsers legden de Tracé Travak fietsroute (ca. 40 km) af langsheen het tracé van de vroegere (stoom)tram Gent-Geraardsbergen en de gemeenten Merelbeke, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Melle. Deelnemers kregen een kaart met daarop de verschillende routes en een vleugje geschiedenis in een notendop. De kaart is te verkrijgen voor € 2 bij Erfgoedcel Viersprong Land van Rode (Sint-Antoniusplein 10, 9860 Oosterzele, www.erfgoedcelviersprong.be) en binnenkort bij de dienst Vrije Tijd van de gemeenten Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.