Interview Filip Michiels, lijsttrekker SVVO

In 2006 werd Filip Michiels uit Scheldewindeke, toen 25 jaar, verkozen tot gemeenteraadslid als 19e kandidaat op de SVVO lijst. Michiels heeft naam gemaakt bij de scouts van Scheldewindeke en als vertegenwoordiger van de jeugdbewegingen in de Oosterzeelse jeugdraad, waar hij secretaris was tot hij gemeenteraadslid werd. Hij is mede oprichter en voorzitter van het kermiscomité de Windeekse Groenbuiken en voorzitter van 11.11.11 Oosterzele. Filip is muzikaal aangelegd, kookt en twittert.

Na zijn studies hotelmanagement en marketing, kreeg Michiels al vroeg in zijn carrière de kans om zijn politieke passie ook professioneel waar te maken als parlementair medewerker van achtereenvolgens Patrick Lachaert, Sven Gatz en nu Sas Van Rouveroij, die de fractie van de liberalen in het Vlaams Parlement leidt. Ook zijn vader, kinesist Paul Michiels uit Scheldewindeke, was politiek actief.

Filip Michiels trekt voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober de lijst van SVVO (Samen voor Vernieuwing en Verandering in Oosterzele), het kartel van liberalen, socialisten en onafhankelijken.

Filip Michiels, lijsttrekker SVVO (foto Guy De Smet)

Filip, we zien u al volop in het straatbeeld, samen met lijstduwer Luc Verbanck.
Het is niet ongewoon dat een nieuwe lijsttrekker met de vorige lijsttrekker (nu duwer) op de affiche gaat; 6 jaar geleden was dat ook het geval met Luc Verbanck als lijsttrekker en ex-burgemeester Johan Van Hecke als lijstduwer. Ik ben relatief nieuw en moet nog naambekendheid krijgen. Maar wij kozen voor vernieuwing en met de nieuwe ploeg hebben Luc en ikzelf een nieuw elan gecreëerd. We geloven er echt in dat de absolute meerderheid van de CD&V kan gebroken worden, wij gaan voor verandering. De meerderheid is eigenlijk al sinds 1988 aan de macht en dat is gevaarlijk. Er is geen zelfreflectie meer; dit is niet gezond voor onze gemeente.

Hoe is de vorming van de SVVO kandidatenlijst verlopen?
Lijstvorming is een boeiende uitdaging, je moet een ideale mix van leeftijden, deelgemeenten, geslacht, ervaring en vernieuwing maken. De 4 uittredende gemeenteraadsleden die de lijst duwen, brengen ervaring. Doorheen de lijst vind je nieuwe kandidaten terug. We zijn in ons opzet geslaagd en ik ben er tevreden en enthousiast over. Voor Landslouiter zijn Erna Roegiers-Tondeleir (plaats 5) en Ann Neirynck-De Brauwer (plaats 20) kandidaat. Het verkiezingsprogramma is zo goed als klaar en moet nog een keer afgetoetst worden binnen de groep. Het is een werkstuk geworden waarin alle kandidaten een eigen inbreng deden op basis van hun contacten met de kiezer.

Wat zijn de speerpunten van het SVVO programma?
Vooreerst veilig verkeer. De heraanleg van de Meerstraat is zeker niet ideaal. Ik had destijds voorgesteld om, met alle wegversmallingen, tenminste de fietsers rechtdoor te laten rijden, achter de vluchtheuvels dus. Maar ja, toen was ik nog maar 26 jaar, een snotneus zeker? Hoe moeten we omgaan met de fietsers in de schoolomgeving van Scheldewindeke? Nu worden ze gebruikt als levend schild. Ik stelde voor om in de Vijverstraat in Moortsele een haag tussen de rijweg en het fietspad te plaatsen. Op die manier bescherm je de fietser én versmal je de straat, waardoor auto’s trager gaan rijden. De inrichting van de straat is belangrijk. De meerderheid acht dit echter niet realiseerbaar.

Een tweede pijler is betaalbaar wonen. Het project “pastorij Scheldewindeke” was aangekondigd als een sociaal project met serviceflats en huurwoningen. Het werd een prestigeproject met 21 dure koopappartementen. Omdat er sociale voorwaarden aan gekoppeld zijn, catalogeert de meerderheid dit als een sociale verwezenlijking. Ze staan al te koop sinds maart 2012 en enkel het kleinste appartement is verkocht. De 20 andere staan nog te koop. “Hier komen serviceflats” heeft men er nog geafficheerd. Maar die komen er niet. Het volstaat niet om een blok appartementen neer te zetten. Je moet de jeugd een kans geven om in eigen gemeente te wonen. Mensen die groeien in een sociale huurwoning moet je op termijn naar de koopmarkt sturen, om het aanbod aan sociale woningen te vrijwaren.

Werk is onze volgende pijler. Er is dringend een tweede KMO zone nodig. De CD&V beloofde dit reeds in 2000 en opnieuw in 2006. In 2010 was er een hoorzitting van Veneco (intercommunale projectontwikkelaar). Nu heeft men beslist om met Solva samen te werken. De voorbije 6 jaar zijn dus weer verloren gegaan. En CD&V zal het voor de derde keer op rij opnemen als verkiezingsbelofte. Deze extra KMO zone is nodig voor de werkgelegenheid, om zonevreemde bedrijven de kans te geven zich te verplaatsen en om plaats te bieden aan starters.

Aan de werking van het containerpark willen we ook wat doen. Opbrengstafval zoals papier, karton en glas zou gratis moeten kunnen afgeleverd worden. Binnen de intercommunale ILVA kent Oosterzele een groot aandeel restafval, omdat we ons aan de rand van het werkingsgebied van ILVA bevinden. Dat strekt zich uit tot in Galmaarden en Aalst.

Tenslotte willen we de politieke cultuur in Oosterzele vernieuwen, met een duidelijke scheiding tussen politiek en administratie. Een diensthoofd moet verantwoording afleggen aan de gemeentesecretaris, een politieker moet verantwoording afleggen aan de kiezer. Sommige schepenen zetelen al drie legislaturen en slepen een oude politieke cultuur mee. Onlangs had iemand voor een derde keer klacht neergelegd en nog steeds geen ontvangstbevestiging ontvangen. Als een klacht bij een schepen terechtkomt, moet die het doorspelen aan de administratie in plaats van het zelf (te proberen) op te lossen.

U bent parlementair medewerker, is dit een voordeel als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen?
Als er overdag iets dringends is voor de gemeente kan ik dat er bijnemen en ’s avonds mijn werk inhalen. Voor problemen die de gemeente overstijgen zoals de N42 kan ik kort op de bal spelen omdat ik werk in het parlement van de bevoegde minister. Omgekeerd kan ik mijn praktijkervaring in Oosterzele gebruiken in dossiers van het Vlaams parlement. Het is niet ongebruikelijk dat parlementaire medewerkers ook op de gemeente politiek actief zijn. Maar in dit vak is er een groot verloop. Je moet echt wel politiek gebeten zijn om dit vol te houden. Veel van mijn voorstellen in de gemeente werden afgekeurd omdat ze van de oppositie komen. Ik ga nooit vergeten wat Patrick Lachaert me gezegd heeft: “Je moet naar de grond van de zaak kijken om tot een oplossing te komen, niet naar een partij of naar een persoon”.  Vandaar mijn motto dat politiek meer is ‘wat je doet’ dan ‘wie je bent’.

Hoe ziet de rest van de SVVO verkiezingscampagne er uit?
Op dinsdagavond 4 september organiseren we een info-avond over energie met gastspreker Gert De Block, een expert met meer dan 20 jaar ervaring in de Belgische en Europese energiewereld. Afspraak om 20u in het Erfgoedhuis te Moortsele, iedereen is welkom. In het weekend van 15 en 16 september is er het eetfestijn van SVVO met voorstelling van alle kandidaten. Op 17 september is er bovendien een seniorennamiddag met koffietafel en optreden van Jan en Annelies Parent.

Meer info over Filip Michiels op zijn website filipmichiels.be. Meer info over het kartel SVVO op svvo.be, waar u ook de volledige kandidatenlijst kan terugvinden.

Share Button

2 gedachten over “Interview Filip Michiels, lijsttrekker SVVO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.