NEOS – daguitstap Gent

We varen door het middeleeuwse centrum van Gent met zijn uitgebreid scala van monumenten. Vanaf de Korenlei varen we op de Leie en de Lieve tot aan de torens van het Rabot. Op deze boeiende, gegidste historische rondvaart krijgen we zicht op de drie torens van Gent : van de Sint-Baafskathedraal, van het Belfort en van de Sint-Niklaaskerk. We varen langs gildenhuizen, het Gravensteen, het Prinsenhof, het Patershol, de oude vismijn en het vleeshuis, kloosters en oude graanhaven. We ontdekken Gent vanuit een anders perspectief: een stad met geschiedenis, een stad met een groots verleden, een stad met toekomst, een stad die renoveert.

NEOS Oosterzele op boottocht in Gent

Als tussendoortje lopen wij de Sint-Baafskathedraal binnen en dalen af in de ondergrondse ruimte van de crypte. Relikwieën en kostbaar zilverwerk : monstransen, kelken schitteren in vele uitstallingen. Priestergewaden getuigen van eerbiedwaardige kerkelijke overheid. Eeuwenoude muurschilderingen werden bij renovatie herontdekt.

Bezoek stadsbrouwerij Gruut

Bedrijfsleidster en brouwingenieur Annick De Splenter runt sedert 2009 de stadsbrouwerij Gruut, gelegen aan de Grote Huidevettershoek, hartje Gent. Het is een unieke brouwerij omdat er geen hop, maar wel een kruidenmengsel gebruikt wordt als ingrediënt. Onze gastvrouw blikt terug in de geschiedenis van Gruut. Eeuwenlang was Gent het centrum van de bierbrouwerijen. De gruuten waren ook de betaaleenheid ten tijde van Keizer Karel. In het middeleeuwse Gent werden de belastingen betaald met gruuten. Men betaalde met enkele en dubbele munten. De Gruut-munt wordt gebruikt als logo, dat op de flessen en glazen van de brouwerij staat afgebeeld.

bier proeven in de Gentse stadsbrouwerij Gruut

De verloren gegane traditie van het bierbrouwen wordt vandaag nieuw leven ingeblazen  door  stadsbrouwerij Gruut. Of je nu van blond, bruin of wit houdt, Gruut valt altijd in de smaak. Er zijn momenteel vijf varianten : een witbier, een blonde, een amber, een bruine en Inferno. Tijdens de uiteenzetting proeven we drie gruuten: ‘Gruut Blond’, licht, zacht, een variatie van verscheidene moutsoorten en ongefilterd, ‘Gruut Amber’, een Amber Ale met Gruut-kruiden, ‘Gruut Wit’, zeer aromatisch, met een geurige fruitigheid en een lichte kruidachtige nasmaak.

Tot slot kunnen wij onze vaardigheid testen met het puzzelen met twee bierviltjes. Als men twee bierviltjes tezamen puzzelt, ontdekt men een verborgen tekening, vaak een lichtjes erotische afbeelding.  Om het volledig Gents te houden doen wij ons te goed aan een maaltijd ‘à volonté’ Gentse waterzooi.

Bij het verlaten van het gerestaureerde gebouw uit 1840, lezen we op de voorgevel:

“We goan reklameere
Want we stoan zuu druuge lijk een hijt
Geeft ons onze Gruut weer
Van de euen tijd !”

Share Button

Eén gedachte over “NEOS – daguitstap Gent

  1. Wist je dat De ‘Gruut’-bierkaas gemaakt wordt in Gijzenzele?
    De Vierhoekhoeve is officiële kaasmaker van de Gentse stadsbrouwerij…. en daar zijn wij best trots op!! Kaas en bier is perfecte combinatie… een echte smaakbeleving!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.